GÜNCEL
Giriş Tarihi : 19-10-2021 16:32   Güncelleme : 19-10-2021 16:32

DGS Taban Puanları ve Kontenjanları

DGS Taban Puanları ve Kontenjanları

 

Önlisans bölümlerinden mezun olan adaylar Dikey Geçiş Sınavı’na girdikten sonra tercih yapmadan önce kendi bölümlerine ait taban puanları bakma ihtiyacı duymaktadır. Adaylar elde ettiği başarı puanı sonucuna göre kendilerine uygun olan üniversiteleri ve bölümü belirler ve buna yönelik tercihlerde bulunur. DGS taban puanları hakkında bilgi sahibi olmadan önce DGS sınavı hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilir ve aklınızdaki soru işaretlerinin cevabını bulabilirsiniz.

DGS Sınavı Nedir?

DGS sınavı önlisans bölümlerinden mezun olan bireylerin senede bir kez girdiği ve sonucuna göre lisans bölümlerine geçiş yapmalarına imkan sağlanan bir sınavdır. ÖSYM tarafından yapılan bu sınav sonucunda öğrenciler sayısal ve sözel sorularını çözer ve açıklanan başarı puanı neticesinde tercih yapma hakkına sahip olur.

DGS sınavı önlisans öğrencilerinin tamamına tanınan bir haktır. Ancak bu durum tüm öğrencilerin DGS sınavına girmesi gerektiği anlamına gelmemektedir. Bu sınava daha çok bulunduğu koşullarda eğitimini bir üst seviyeye çıkartmak ve lisans mezunu olmak isteyen ya da mevcut bölümünden memnun olmayan üniversite öğrencileri girmektedir.

DGS Taban Puanı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

DGS taban puanı kısa bir tanımla, üniversitenin geçmiş yıllarda açtığı kontenjana son yerleşen kişinin aldığı puan şeklinde açıklanabilir. Bir üniversite normal üniversite sınavı haricinde DGS için kontenjan belirler ve bu sınav ile başarılı olan öğrenciler lisans okuma hakkı kazanır. Bu şekilde üniversiteye son yerleşen kişi üniversitenin DGS sınavı için taban puanını belirlemiş olur. Gelecek yıllarda DGS sınavına girecek olan adaylar bu puanları göz önünde bulundurarak sınava hazırlanır ve yine bu puanlara göre tercih yapar. Tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir husus ise üniversitenin belirlemiş olduğu kontenjan sayısıdır. Bu taban puanlarına en güncel haliyle göz atmak için ÖSYM web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

DGS taban puanı hesaplanırken kişinin DGS puanının son hali referans alınır. Yani bir diğer değişle öğrencinin yerleştiği bölümün alanına göre (sayısal, sözel ve eşit ağırlık) çözmüş olduğu sayısal ve sözel sorular hesaplanarak puan belirlenmiş olur. Bu sayede hedefi belirli olan öğrenciler bu taban puanlara yönelik bir hazırlık aşamasına girerler.

DGS’de Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere önlisans mezunu olan her birey bu sınav sayesinde lisans bölümü okumaya hak kazanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kişinin mezun olduğu bölüm ve kazanmak istediği bölüm arasında bir ilişkinin olmasıdır.

Örneğin ilk ve acil yardım bölümünden mezun olan bir birey fizik bölümüne geçiş yapamazken herhangi bir elektrik elektronik teknikerliği mezunu olan birey de hemşirelik bölümü için başvuru yapamaz. Yine aynı şekilde hangi bölümün hangi bölüme DGS sınavı ile geçiş yapabildiğine ÖSYM web sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Kaynak: https://www.kpsscafe.com.tr/haber/7343129/dgs-taban-puanlari-ve-kontenjanlari