TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan uzay alanındaki hedeflerin heyecan verici olduğunu belirtti.
Mandal, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından tanıtılan "Milli Uzay Programı"na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye için önemli bir günün yaşandığını ifade eden Mandal, "Heyecanlı ve coşkuluyuz. Ülkemizdeki uzay çalışmalarında yeni bir döneme giriyoruz." diye konuştu.
Mandal, daha önce de Türkiye'de uzay çalışmaları yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bugünden itibaren çok daha etkili bir şekilde biz de varız. Cumhurbaşkanımız uzay alanındaki hedefleri sıraladı. Her biri heyecan verici, aynı zamanda sorumluluk da gerektiriyor. Bu sürecin bir paydaşı olarak her aşamada, var gücümüzle, insan kaynağımızla, altyapımızla, desteklerimizle var olup Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hedefleri 2023'ten başlayarak yerine getirmeye başlayacağız."
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, Marmara Araştırma Merkezi gibi tüm birimlerle uzay çalışmalarında Türkiye'yi layık olduğu konuma daha kurumsal bir yapıyla ulaştıracaklarını söyleyen Mandal, "Bu süreçte ciddi emek veren bilim insanlarımızın hepsine teşekkür ediyorum. Özellikle uzaya hevesli olan gençlerimizin uzay heyecanının artarak devam etmesi için hep birlikte çalışacağız." ifadelerini kullandı.
- "BURADAKİ BAŞARIMIZ ÜLKEMİZE BÜYÜK BİR KATKI YAPACAK"
ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türkiye Uzay Ajansı Yönetim Kurulu üyesi olarak böyle bir güne şahitlik etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Programda açıklanan hedefler doğrultusunda ROKETSAN'ın Türkiye'nin uzaya bağımsız erişimini sağlamakla görevlendirildiğine dikkati çeken İkinci, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ileri teknolojiler ve uzay teknolojilerini içeren tesislerimizin açılışını yapmıştık. Bu tesislerde geliştireceğimiz teknolojilerle inşallah ülkemizin uzaya bağımsız olarak erişimini sağlayacağız. Bu görevin en önemli parçası olarak kendi milli uydumuzu, 100 kilogramlık mikro uydumuzu kendi roketlerimizle uzaya fırlatacak, yörüngeye yerleştirecek teknolojileri sağlayacağız. Bunun ilk adımı olan sonda roketlerimizi başarıyla uzaya fırlattık. Buradaki başarımızın ülkemize büyük bir katkı yapacağını değerlendiriyorum."
İkinci, Milli Uzay Programı'nın bütün sektörü ve uzayla ilgilenen vatandaşları sevindirecek güzel haberlerle dolu olduğuna işaret ederek, sanayinin bütün kabiliyetlerini birleştirerek hedeflere emin adımlarla ulaşmayı planladıklarını söyledi.
- "BU ÇALIŞMALARIN BİR PARÇASI OLMAK MUTLULUK VERİCİ"
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzay alanında ortaya koyduğu vizyonun heyecanını yaşadıklarını söyledi.
Bu vizyon kapsamında üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını dile getiren Görgün, şöyle devam etti:
"ASELSAN olarak uydu sistemlerine faydalı yükler, almaçlar, göndermeçler, yer sistemleri konularında çalışmalar yapıyoruz. Var olan tüm programlarda mutlaka görev yükleri konusunda bir katkımız var. Bugünkü lansmandan sonra üzerimize daha büyük görevler düştüğünün farkındayız. Bu anlamda şirketimizin etkinliğini, programa katkısını ve Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği insan kaynağının geliştirilmesi konusunda da çalışmalarımızı, paydaş kurumlarımız ve üniversitelerimizle, gençlerimizle birlikte artırarak devam ettireceğiz."
Görgün, bu çalışmaların bir parçası olmanın mutluluk verici olduğunu sözlerine ekledi.
-
Dünya Türkiye'nin uzay hamlesini konuşuyor! Çarpıcı yorum Başkan Erdoğan'ın açıkladığı, Türkiye'nin 'Milli Uzay Programı' dünya basınında büyük ilgi gördü. Associated Press'te Milli Uzay Programı'nın, 'Erdoğan'ın, Türkiye'yi genişletilmiş bölgesel ve küresel role yerleştirme vizyonunun bir parçası olarak görüldüğü' ifade edildi.
-
Selçuk Bayraktar: İHA'larda olduğu gibi son noktayı yakalayacağız T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 'Milli Uzay Programı'nı değerlendirdi. Bayraktar, 'Geleceğin trendlerine odaklanarak uzay alanında da inşallah insansız hava araçlarında olduğu gibi son noktayı yakalayabileceğimize inanıyorum.' diye konuştu.
-
Türkiye'den dev adım! Yerli teknoloji dünyaya açılıyor: O ülkeye ihraç edilecek Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Türkiye'nin uzay alanındaki ilk ihracatını gerçekleştirecek. GSATCOM lisansı ile TUSAŞ, GSATCOM ve INVAP mühendisleri tarafından 3 yılda geliştirilmesi hedeflenen ARSAT-SG1 haberleşme uydusunun üretimi 2024 yılında tamamlanacak. Yer Senkron Yörünge'de görev yapacak uydu, teknolojik birçok yeniliği bünyesinde barındıran stratejik üstünlüklere sahip olacak.
-
2020 yılının ilk çeyreğinde küresel çapta en çok satan Android telefon Samsung Galaxy A51 oldu Strategy Analytics tarafından yayınlanan rapora göre akıllı telefon sevkiyatları dünya genelinde bu yılın ilk çeyreğinde 275 milyon adede ulaşırken toplam sevkiyatlar içerisinde Android telefonların pazar payı ise yüzde 86 oldu. Aynı rapora göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde dünyada en çok satan Android telefon Galaxy A51 olurken Galaxy S20+ liste içinde premium segmentte yer alan tek akıllı telefon oldu.*
-
Teknoloji girişimlerine 200 Milyon TL yatırım yapmayı hedefleyen TechOne fonu kuruldu Türkiye’nin en büyük erken aşama girişim sermayesi fonu olmak hedefiyle yola çıkan TechOne için Actus Portföy ve Tarvenn Ventures güçlerini birleştirdi. TechOne Girişim Sermayesi Fonu, Türkiye’den global pazarlara açılma potansiyeli olan teknoloji girişimlerine 5 yıl içerisinde 200 Milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmayı hedefliyor.
-
Huawei Nova 5T'nin resmi görüntüleri ortaya çıktı görüntü kalitesi full HD Nova 5 serisinin beşinci telefonu olan Nova 5T, bu hafta sonu Malezya’da gerçekleştirilen Kuala Lumpur Fashion Week etkinliğinde sergilendi. Sadece gösteriş amaçlı orada bulunan modelin resmi tanıtımı 27 Ağustos 2019 tarihinde yapılacak.